Atunci când mergi pe munte încălţămintea pe care o porţi te poate face să blestemi cu fiecare pas, sau, din contră, te lasă să te bucuri de fiecare pas. Dacă îţi doreşti să te bucuri de drumeţie şi de peisajele montane, atunci trebuie să ştii că alegerea bocancilor corespunzători este elementul cheie pentru o escapadă reuşită.
Alegerea încălţămintei ar trebui să depindă de tipul de trasee pe care urmează să le abordezi, ambiţiile şi abilităţile tale şi, nu în ultimul rând, condiţiile meteo. Traseele montane din România sunt ideale pentru bocancii trei sezoane care pot fi purtaţi chiar şi iarna. Totuşi pentru traseele montane pe timp de iarnă, noi recomandăm bocancii special concepuţi pentru acest sezon, astfel vei evita disconfortul termic şi accidentările.
Iată câteva sfaturi utilie de care ar trebui să ţii cont atunci când urmează să achiziţionezi o pereche de bocanci pentru drumeţie:
- Talpa: siguranţa şi stabilitatea sunt esenţiale pe munte, iar talpa bocancilor vizează fix aceste caracteristici. Întrucât traseele montane din România traversează diverse suprafeţe, de la stâncă, la grohotiş, de la pământ umed sau chiar gheaţă, noi recomandăm bocancii de drumeţie cu talpă Vibram care au o aderenţă sporită şi oferă stabilitate ridicată.
De asemenea, talpa ar trebui să aibă adâncituri mai profunde pentru o stabilitate optimă. Bocancii cu adâncituri puţin accentuate sunt recomandaţi pentru drumeţii uşoare cu aspect de drum forestier.
Pentru confort, fii atent şi la calapodul bocancului, iar talpa ar trebui să respecte pe cât de mult anatomia piciorului.
- Înălţimea bocancului: bocancii de drumeţie au diferite înălţimi pe gleznă, dar, ei trebuie aleşi în funcţie de drumeţia pe care urmează să o abordezi. Dacă bocancii pe care îi alegi sunt nepotriviţi, te expui la luxaţii şi entorse.
Pantofii de drumeţii sau bocancii joşi arată asemănător cu pantofii de alergat. Noi îi recomandăm doar pentru drumeţiile uşoare, întrucât acest tip de pantof lasă gleznele vulnerabile.
Bocancul cu o înălţime medie susţine mult mai bine glezna şi te protejează foarte bine.
Bocancul înalt pe gleznă susţine şi protejează cel mai bine gleznele. Aceşti bocanci sunt ideali pentru toate traseele montane.
- Materialul: bocancii de drumeţii sunt realizaţi dintr-o varietate de materiale: de la piele la materiale sintetice precum poliester, nailon sau piele sintetică, etc.
Bocancii din piele te vor proteja de frig, ploaie şi zăpadă, dar nu permit piciorulului să respire atât de bine.
Materialele sintetice sunt mai flexibile si putin mai uşoare, iar piciorul respiră mai bine. Cu toate acestea, rezistenţa lor este incomparabilă cu cea a pielii.
Materialele tip plasă sunt ideale pentru bocanii de vară, căci permit piciorului să respire.
Indiferent de materialul bocancului, asigură-te că bocancii pe care vrei să îi achiziţionezi sunt realizaţi din materiale impermeabile. Mai toţi producătorii de bocanci de drumeţii au în stoc bocanci waterproof care şi permit piciorului să respire.
- Măsura bocancului: alege măsura potrivită ţie! Înainte de a achiziţiona bocancii de drumeţie trebuie să ştii că ei trebuie probaţi, să vezi cum te simţi cu ei în picioare, mai ales că, te aşteaptă uneori chiar şi zece-paisprezece ore de mers. Probează bocancii de drumeţie la sfârşit de zi, când picioarele sunt un pic mai umflate şi, de preferat, cu o pereche de şosete pe care ai de gând să o porţi în drumeţie. Nu este indicat ca bocancii să fie prea strânşi, ei trebuie să îţi ofere spaţiu cât să mişti degetele.
Dacă simţi un disconfort, oricât de mic, înseamnă că bocancii pe care îi probezi nu sunt cei potriviţi pentru tine, după câteva ore de mers continuu, ei te vor deranja şi mai tare.
Alege bocancii de drumeţie care se potrivesc cel mai mult cu tipul de trasee montane pe care le abordezi. Alege înţelept şi pune pe primul loc siguranţa şi confortul tău.
Ne vedem pe munte!