Totuşi, cum ne pregătim pentru prima drumeţie?
Alege un traseu accesibil, nu te înhăma din prima la trasee prea lungi sau prea dificile! Chiar dacă ştii că ai o condiţie fizică bună, e bine să începi cu un traseul montan uşor sau mediu ca dificultate. Acordă o atenţie sporită timpului preconizat pentru realizarea traseului ales, ia-ţi o marjă de timp suficient de mare încât să te poţi opri cât de des pentru odihnă şi, totodată, asigură-te că vei coborî de pe munte înainte de apus.
Dacă nu ştii ce traseul montan ţi s-ar potrivi, noi am pregătit o listă cu trasee numai bune de luat la pas indiferent de sezon. Alege-l pe cel potrivit ţie, în funcţie de condiţia fizică!
Muntele nu este despre ultimele tendinţe vestimentare. Sfatul nostru este să îţi alegi haine şi încălţăminte practice, care să te protejeze de ploaie, vânt, alunecări, etc. şi să permite corpului să respire. Lasă acasă pantofii sport şi optează pentru nişte bocancii special concepuţi pentru drumeţie. Aici vei găsi câteva sfaturi utile care te vor ajuta să alegi bocancii potriviţi pentru drumeţie. Pentru o drumeţie reuşită, echipamentul potrivit reprezintă o proporţie de 50%. Un echipament neadecvat, indiferent că vorbim de haine sau bocanci, te va face să blestemi cu fiecare pas, iar disconfortul de orice fel nu te va lăsa să te bucuri de peisaje alpine şi de drumeţia în sine.
Pregăteşte-ţi rucsacul cu mare atenţie: evită să iei cu tine lucruri inutile, nu vei face altceva decât să cari o greutate suplimentară câteva ore bune. Ia strictul necesar şi, totodată, acele obiecte esenţiale, precum pelerina de ploaie, trusa de prim ajutor, lanterna, crema cu protecţie solară, suficientă apă şi hrană (sandvişuri, batoane energizante, ciocolată, fructe deshidratate, etc.), geacă sau polar! Şi asigură-te că ai baterie la telefon!
Atunci când porneşti într-o drumeţie, fă o scurtă încălzire musculară şi articulară. Nici nu-ţi dai seama cât de mult solicită muşchii, ligamentele sau articulaţiile urcatul pe munte. O astfel de încălzire te poate feri de posibilele accidentări. Nu uita să încerci două-trei minute de stretching la finalul traseeului pentru o revenire uşoară, aşa elimini acidului lactic din muşchi, iar febra musculară nu îşi va face apariţia la fel de uşor.
Găseşte-ţi ritmul: Dacă nu eşti o persoană activă, prima drumeţie pe munte poate părea epuizantă, dar, dacă eşti obişnuit cu mişcarea, vei fi surprins să descoperi că mersul pe munte poate fi floare la ureche. Trebuie doar să reuşeşti să îţi impui un ritm de mers susţinut şi o respiraţie controlată.
Hidratează-te! Urcatul pe munte presupune un efort fizic susţinut, aşa că nu uita să iei cu tine suficientă apă! Nu toate traseele montane au surse de apă potabilă.
Nu te abate de la traseu, rişti să te accidentezi sau să te rătăceşti. E un risc pe care nu vrei să ţi-l asumi!
Ia cu tine gaşca de prieteni! Muntele şi drumeţiile nu sunt doar pentru cei solitari, iar dacă, totuşi, decizi să pleci singur în drumeţie, asigură-te că cei dragi ştiu unde eşti şi anunţă locaţia în care te afli cât mai des posibil. Drumeţiile sunt mai distractivite atunci când eşti alături de prieteni sau alături de oameni care împărtăşesc aceleaşi pasiuni.
Respectă natura: Nu arunca ambalajele pe traseu! Păstrează resturile într-o pungă până la cel mai apropiat coş de gunoi, doar aşa traseele vor fi curate şi îşi vor păstra frumuseţea sălbatică.
Acum că ştii ce ai de făcut pentru o primă drumeţie reuşită, pregăteşte-te pentru aventură şi peisaje de neuitat!