0747 318 048 office@x2adventure.ro

Pe munte, orice urcuș își are coborâșul său, nu este loc de îndoială, dar, după o drumeție mai lungă, am observat că nu sunt puțini cei care acuză dureri de genunchi. Lucrul de care se tem cel mai des pasionații de drumeții sunt durerile articulare, localizate în special la nivelul genunchilor, iar aceste dureri apar cu precădere în ultima parte a drumeției, la coborâre.

Coborârea de pe munte presupune un consum mai mic de energie și, totodată, un moment de respiro pentru mușchi, dar, nu toate părțile corpului tău vor fi la fel de fericite, să nu uităm de genunchi și gleze care vor avea de trecut o probă importantă.

Downhill-ul sau coborâtul pe pante abrupte aduce un stres suplimentar în genunchi și glezne, cu mult mai mare decât la urcare sau atunci când mergi pe un teren plat. Nu uita că genunchii tăi nu trebuie să susțină doar propria ta greutate, dar și un rucsac plin cu de toate (chiar dacă ai mai consumat din alimente și apă, rucsacul are, în continuare, o greutate semnificativă). Mai mult decât atât, această greutate nu este susținută simultan de ambii genunchi, ba dimpotrivă, greutatea se mută de pe un picior pe celălalt cu fiecare pas pe care îl faci către punctul de finish. Unde mai pui că în ultima parte a drumeției ești obosit și, acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fii atent unde și cum pășești, iar dacă te prinde noaptea pe traseu, lanterna frontală este un ‘must have’ pentru a evita posibilele accidentări.

E de știut că la coborâre forța de compresie dintre tibie și femur (articulația genunchiului) este de șapte sau chiar opt ori mai mare decât greutatea corpului. Dacă nu ne crezi pe cuvânt, poți citi articolul de aici. Practic, e ca și cum gleznele tale ar susține un mic ponei, iar acest lucru nu este deloc de neglijat.

Chiar pe traseul montan sau a doua zi te poți aștepta la dureri musculare, iar, când vine vorba de genunchi la apariția sindromului dureros patelofemural sau, cum se numește în popor: „genunchiul alergatorului”. Știţi senzația aceea dureroasă când îndoi genunchiul sau când cobori scările? Ei bine cam așa se manifestă.

Odată apărute, durerile de genunchi nu îți vor da pace și nu te vor lăsa să te bucuri de drumeția în natură. Pentru a evita apariția durerilor de genunchi, poți recurge la câteva măsuri de precauție:

  • O pereche bună de bocanci de drumeție sunt cea mai importantă fază pentru a evita durerile de genunchi. Talpa special concepută pentru acest tip de activitate are rol de a absorbi șocul asupra articulațiilor și îți conferă libertate și confort.
  • Bețele de trekking absorb și ele o parte semnificativă din șocul care, altfel, s-ar duce către articulația genunchiilor.
  • Nu țopăi, nu te grăbi: graba strică treaba și nu faci altceva decât să expui articulația genunchiului la un șoc și mai mare.
  • Dacă ai mai întâmpinat astfel de dureri în timpul drumețiilor anterioare, poate nu ar fi o idee rea să iei cu tine un gel antiinflamator.
  • Oprește-te ori de câte ori simți nevoia, dar optează pentru pauze scurte pentru hidratare și, de ce nu, poți opta pentru câteva exerciții de stretching.
  • Nu uita să faci exerciții de încălzire musculară și articulară înainte de a porni în drumeție și, obligatoriu, câteva exerciții de stretching la final de zi pentru a te bucura din plin de mișcare în natură fără ca durerea să te oprească pe viitor.

Mersul pe munte este cu și despre efort, indiferent că vorbim de efort fizic sau psihic, dar prima lecție pe care trebuie să o înveți pe munte este să înveți să îți asculți corpul și evită să te forțezi doar de dragul de a cuceri un vârf. Mersul pe munte îți aduce o mulțime de beneficii, dar îți poate și încurca planurile.

X