Cum să pregătești eficient rucsacul de drumeție? Aceasta este întrebarea de nota zece pe care și-o pune orice persoană care se pregătește pentru prima escapadă montană. Este adevărat că un rucsac bine pregătit îți va ușura viața pe munte, iar unul greu și voluminos va pune presiune pe umerii și pe articulațiile tale. Însă, trebuie să știi un lucru: oricât de mult te vei documenta pentru pregătirea primului rucsac de dumeție, inevitabil vei lua cu tine lucruri inutile și, totodată, vei uita acasă lucruri esențiale. Așa că releaxează-te!
Cheia pentru un rucsac gata de drumeție este să iei cu tine doar lucrurile absolut necesare, chiar dacă la început vei avea tendința să crezi că multe dintre obiecte sunt esențiale, ei bine, pe munte, te poți lipsi de câteva dintre ele. Dacă ești în dubiu în privința lucrurilor pe care trebuie să le iei cu tine pe munte, mai bine întreabă un prieten mai experimentat. Evită să iei cu tine obiecte în ideea că poate vei avea nevoie de ele, nu vei face altceva decât să cari greutate suplimentară pe cărări înguste, iar efortul depus te va obosi mult mai rapid.
Rucsacul pentru drumeție diferă de la persoană la persoană. Vei învăța să îți pregătești rucsacul eficient pentru tine în timp, după mai multe drumeții.
Bineînțeles, un rucsac pregătit eficient depinde de drumeția pe care o ai planificată. Documentează-te despre condițiile meteo și ține cont că pe munte vremea este mult mai imprevizibilă, de aceea o geacă impermeabilă care să te protejeze și de vânt sau o pelerină de ploaie nu trebuie să lipsească din bagaj. Îmbracă-te corespunzător vremii de afară și nu uita niciodată că pe munte este mult mai frig decât în oraș. Hainele impermeabile și care, totodată, permit pielii să respire sunt esențiale. Ia cu tine un tricou de schimb sau, dacă se anunță vreme rece, un polar. Evită hainele din bumbac, nu fac altceva decât să rețină umezeala și vei simți un disconfort tot timpul drumeției.
Pentru că te așteaptă un drum lung, ia în rucsac suficientă apă, nu toate traseele montane dispun de surse de apă potabilă. Nu neglija nici hrana! Fructele uscate, nuci, alune, batoanele energizante sau sandvișurile nu trebuie să lipsească din rucsacul tău de drumeție. Evită să iei cu tine produse alimentare ambalate excesiv, va trebui să cari în spate ambalaje inutile, atât la dus, cât și la întors!
Pe traseu va apărea la un moment dat și sentimentul de frustrare, mai ales că, oricât de mult ai încercat să reduci din volumul și greutatea rucsacului, vei constata că bagajul tău este plin de lucruri pe care nu ai apucat să le folosești sau gustări pe care nu ai apucat să le consumi. Întotdeauna este o idee bună să împarți alimentele neconsumate cu prietenii de drumeție, așa vei scăpa de greutatea în exces și vei simți și un sentiment de împlinire.
Lanterna frontală îți va fi de mare ajutor dacă noaptea te va prinde pe traseu, așa vei evita posibilele accidentări. Nici trusa de prim-ajutor nu ar strica din bagaj, te poate scoate din încurcătură dacă te accidentezi.
În drumeție, te poți lipsi de multe lucruri, dar ce nu trebuie să uiți să iei cu tine sunt voia bună și cheful de aventură!