Să mergi iarna în drumeţie pe munte este o experienţă magică, căci, pe lângă aerul proaspăt de munte şi mişcare în aer liber, vei avea parte şi de privelişti demne de Instagram, dar, înainte de a-ţi pune rucascul în spate, am pregătit câteva sfaturi de care ar trebui să ţii cont pentru a te bucura de drumeţie la munte pe timp de iarnă la cote maxime.
De la modul de a te îmbrăca, la pauze, de la ora la care ar trebui să porneşti la drum, la mici trucuri, toate aceste sfaturi te vor ajuta să ai parte de o aventură montană la nivelul X2 chiar şi pe timp de iarnă:
- Muntele este despre a te simţi confortabil şi nu despre tendinţe vestimentare. Alege obiecte vestimentare practice, care te vor proteja de frig, vânt, ploaie sau umezeală. Pe munte, regula de bază este „siguranţa înainte de toate”, aşa că achiziţionează-ţi un echipament de trekking special conceput pentru acest sezon.
- Îmbracă-te în straturi: orice excursie la munte este despre îmbrăcat în straturi, dar iarna, aceasta devine regulă de aur:
- Primul strat, cel care este în contact direct cu pielea, ar trebui să fie dintr-un material tehnic, care să menţină temperatura corpului, să lase pielea să respire şi, foarte important, să se usuce repede, mai ales că drumeţiile pe timp de iarnă presupun un efort fizic mai sporit.
- Al doilea strat ar trebui să includă o îmbrăcăminte lejeră în partea de sus care să stocheze temperatura corpului. În partea inferioară a corpului se recomandă pantalonii de trekking care oferă o mobilitate sporită, sunt impermeabili şi totodată te protejează de vânt şi frig.
- Al treilea strat presupune o geacă impermeabilă care protejează de vânt şi menţine căldura în interior, dar permite respirabilitate. Iarna este despre temperaturi scăzute, iar extremităţile corpului trebuie protejate, aşa că asigură-te că nu ai uitat mănuşile, gulerul şi căciula.
- Porneşte la drum cât mai devreme: în acest sezon, ziua este mult mai scurtă, aşa că pregăteşte-te pentru alarma care sună devreme sau foarte devreme pentru a te asigura că termini în timp util drumeţia şi, tototdată, vei avea suficient timp pentru mici pauze. Pentru a evita accidentările, asigură-te că vei încheia drumeţia înainte de lăsarea întunericului.
- Nu te abate niciodată de la traseul marcat, cu atât mai mult când vine vorba de drumeţiile montane pe timp de iarnă. Nu ştii niciodată ce anume se ascunde sub zăpadă, poţi aluneca foarte uşor şi poţi chiar produce o avalanşă de zăpadă. Urmează căile bătătorite, sunt cele mai sigure!
- Fii pregătit să te întorci: urcatul pe munte este opţional, dar coborâtul devine obligatoriu. Dacă nu eşti în cea mai bună formă, iar ceasul şi condiţiile meteo nu ţin cu tine, nu este recomandat să îţi forţezi limitele doar pentru a ajunge în vârf. Siguranţa, traseul în sine şi distracţia contează mai mult, aşa că e mai important să te concentrezi pe întreagă experienţă, de la baza muntelui, la vârful lui şi musai înapoi.
- Hidratează-te! Hidratează-te! Hidratează-te!: în sezonul rece, deshidratarea pe munte este cea mai comună problemă. Cu toate că nu simţim nevoia de lichide atât de intens, corpul se deshidratează mult mai repede fără să ne dăm seama. Efortul suplimentar, căldura reţinută de haine şi vremea de afară sunt factori care favorizează deshidratarea.
- Ia cu tine un termos cu ceva fierbinte: ceai, cafea, ciocolată caldă, orice lichid cald. Aşa ştii sigur că, indiferent de temperatura de afară, vei avea ceva de băut. Din păcate, iarna pe munte îţi poate aduce şi surprize mai neplăcute: apa îţi poate îngheţa în rucsac, dar un termos cu ceva fierbinte te va ţine departe de deshidratare şi, în plus, poate fi mica ta „recompensă” pentru efortul depus.
- Pauzele mici şi dese, cheia marilor succese: drumeţiile pe timp de iarnă presupun un efort mult mai ridicat, de aceea este indicat să iei pauze mici şi dese pentru a-ţi trage sufletul şi pentru a-ţi regla respiraţia. Evită pauzele lungi, nu vei face altceva decât să îşi scazi temperatura corporală, ţi se va face rapid frig, iar, dacă ai transpirat, e posibil să te alegi şi cu o răceală.
- Gustări X2: ia cu tine gustările preferate (batoane proteice, nuci, alune, fructe uscate, etc.). Iarna, corpul tău arde mai multe calorii doar pentru a-şi menţine temperatura constantă, unde mai pui că efortul susţinut îţi va face stomacul să-şi ceară drepturile.
- Colţarii: iarna, traseele montane au şi porţiuni cu gheaţă, iar colţarii te pot feri de posibile alunecări şi accidentări.
Să aveţi ture faine şi sezonul acesta! Ne vedem pe munte!