0747 318 048 office@x2adventure.ro

         Descoperă iarna într-un nou mod: cristale strălucitoare de gheaţă, miros puternic de brad şi un soare timid ce te ademeneşte pe cărări de munte către peisaje ce îţi taie răsuflarea. Pune-ţi bocancii şi hai în drumeţie, chiar şi când este iarnă. Este adevărat că drumeţiile montane pe timp de iarnă au devenit un trend în ultimii ani, dar care sunt cele mai accesibile şi mai apreciate trasee montane pentru acest sezon? Iată mai jos propunerile noastre:

***Disclaimer: toate traseele montane de mai jos au fost testate de echipa X2 Adventure alături de grupuri mixte. Traseele au un grad mediu de dificultate, dar necesită echipament adecvat, în concordanţă cu condiţiile meteo de afară.

  • Vârful Omu 2505m, Varful Bucura Dumbrava 2503m, Babele şi Sfinxul (Munții Bucegi): vom sparge gheaţa cu unul dintre cele mai populare trasee, indiferent de anotimp şi de condiţia fizică. Este traseul de iniţiere pentru mai toţi iubitorii de drumeţii, nu doar pentru că este la îndemână, dar şi pentru că este relativ uşor. Aşa că traseul către Vârful Omul rămâne în continuare cea mai simplă alegere (şi cea mai bună) când vine vorba de drumeţii montane pe timp de iarnă.

Durată traseu: 5-6 ore

  • Vârful Ciucaş 1954m: de la Cheia către Cabana Muntele Roşu şi, mai apoi, către Vârful Ciucaş  se iveşte un traseu montan cu un peisaj pe care cu greu poţi să îl uiţi, indiferent de periaoda în care decizi să îl iei la pas, dar, iarna vine cu un farmec aparte peste Ciucaş.

Durată traseu: 4-5 ore

  • Vârful Ciuha Mare 1668m din Masivul Cozia: un traseu mai puţin frecventat de turiştii din capitală, nu e de mirare că şi-a păstrat doza de sălbăticie. De pe culmile vârfului Cozia poţi admira tot defileul Oltului şi şerpuirile acestuia prin stâncă. Traseul porneşte de la Mânăstirea Turnu şi, deşi, „panta prostului” poate da bătăi de cap, cu puţin efort dozat corespunzător, vei ajunge rapid deasupra pădurilor şi te vei putea bucura de un traseu ce aduce privelişti deosebite în special în sezonul rece.

Durată traseu: 6-7 ore

  • Vârful Toaca 1904m şi Cabana Dochia (Masivul Ceahlău): „Coroana de ametist aşezată pe frunta Moldovei”, Olimpul Moldovei (cum a fost numit în primele scrieri), Masivul Ceahlău surprinde prin pitoresc şi farmecul său aparte, iar drumul către cabana Dochia pare a fi mereu altfel. Pe timp de iarnă, muntele acesta te duce mai aproape de cer şi simţi că explorezi un colţ de rai.  

Durată traseu: 6-7 ore

  • Cabana Mălăieşti – unde ninge ca-n poveşti: unul dintre cele mai accesibile trasee montane pe timp de iarnă şi, totodată, unul dintre cele mai frumoase trasee. Nu e de mirare că odată ajuns aici, vei vrea să revii curând. Mălăieşti e despre un peisaj de poveste în inima unei văi glaciare cu acelaşi nume din munţii Bucegi.     

Durată traseu: 4-5 ore

  • Piatra Mică a Pietrei Craiului 1816m: despre Crai vei găsi o mulţime de poveşti şi legende, dar cel mai bine este să te convingi singur de frumuseţea şi farmecul locului. Deşi sunt cei mai iubiţi munţi, locul acesta are şi o mulţime de trasee abrupte şi periculoase. Dar traseul către Piatra Mică a Pietrei Craiului (cel mai accesibil traseu din Piatra Craiului, am spune noi) este o idee bună chiar şi pe timp de iarnă dacă urcarea se face prin Poiana Zănoaga.

Durată traseu: 6-7 ore

Traseul are, în mod normal o dificultate medie, dar pe zăpadă accesul este puțin mai solicitant. Chiar şi aşa, există si o variantă mai uşoară, până la Cabana Curmătura.

  • Vârful Postăvaru 1799m şi Cabana Postăvaru SKV: urcatul pe Postăvaru se face şi la pas, pe trasee marcate, nu doar cu telecabina. Aşa vei avea ocazia să descoperi un alt Postăvaru, să îi guşti farmecul, mai ales că traseul nu este deloc dificil nici atunci când este zăpadă.

Durată traseu: 5-6 ore

  • Valea lui Stan: hai să te convingi singur că peisajele din Valea lui Stan arată şi mai bine pe timp de iarnă şi, în plus, traseul este mult mai uşor decât vara, dacă este să ne luăm după vorbele turiştilor care ne-au însoţit căci, râul îngheaţă, iar traversarea lui este mult mai lejeră pe alocuri.  

Durată traseu: 5-6 ore

X