Noi românii, de când ne știm, cunoaștem trei culori pe lume 😆
Și pe munte, tot trei. Roșu, galben și albastru, puse obligatoriu în evidență de un fundal alb. Pe lângă culori, mai cunoaștem și patru forme: triunghi, bandă, bulină, cruce, deci am putea spune că suntem capabili să citim și să înțelegem un limbaj aparte, destul de vechi, vorbit în 12 graiuri diferite.
Unii dintre noi îl învățăm de mici. Alții, un pic mai târziu și poate cu un pic de ajutor. Cert e că, atunci când știi să-l citești și când ai grijă ca el să-ți călăuzească la fiecare pas drumețiile, ești în siguranță. Așa că ne propunem să te ajutăm să-l înțelegi și sperăm să facem asta cât mai simplu pentru tine cu putință 😊
S-o luăm cu începutul:
Galben = Ușor
Albastru = Mediu
Roșu = Dificil
Apoi:
Marcajul Bandă (verticală) îți spune că te afli pe un traseu principal. De cele mai multe ori, acestea sunt traseele de creastă.
Marcajul Cruce îți spune că că ești pe un traseu de legătură și că te vei intersecta, probabil, cu un traseu principal.
Marcajul Triunghi și Marcajul Punct îți spun că ești pe trasee secundare, de regulă poteci care străbat văi, păduri, dealuri etc. Punctul simplu pe fond alb îți spune că te poți întoarce pe același drum (dus-întors), iar Punctul cu cercuri duble de culoare albă îți spune că ești pe un traseu în circuit, adică cu același punct de plecare și sosire.
C în pătrat îți spune că puteai să-ți iei bicicleta, întrucât te afli pe un traseu pentru bicicliști.
Tabla de șah în negru și galben te atenționează că ești pe un traseu cu pericol ridicat de avalanșă.
În drumul tău s-ar putea să mai găsești și Marcajul Pătrat (roșu, albastru, galben) care-ți spune că te afli într-o zonă protejată: parc național, arie protejată, rezervație naturală etc. Chiar dacă nu este un marcaj de traseu, ci mai degrabă unul de atenționare, e bine să-l iei în seamă și să știi că te afli într-o zonă cu mai multe reguli decât cea a bunului simț (adică cea care-ți spune să lași locul exact așa cum l-ai găsit). S-ar putea să trebuiască să plătești o taxă de acces, s-ar putea să nu ai voie să campezi sau să ai doar în condiții speciale, s-ar putea să nu ai voie nici măcar de-un picnic, ca să nu mai vorbim de foc… Cea mai importantă regulă în cazul Pătratului este să te documentezi în avans și să știi că zona este administrată de o autoritate de la care poți obține toate informațiile și, la nevoie, avizele.
Bun, deci să recapitulăm:
Bandă = traseu principal, de creastă
Cruce = traseu de legătură cu cel principal
Triunghi & Punct = trasee secundare, de poteci
Punct = traseu dus-întors sau în circuit
C = bicicletă
Șah = avalanșă
Pătrat = zonă protejată
Revenind la cele trei culori, dacă ești first-timer sau începător în ale drumețiilor, cu siguranță te-ai întrebat: Dar ce înseamnă traseu ușor / mediu / dificil?
Cum fiecare dintre noi avem filtre proprii de percepție, cu siguranță ușor pentru tine nu înseamnă același ușor pentru cineva care e la a treia-patra drumeție. Așa că hai să vedem cum se calculează acest grad de dificultate, ca să-ți poți creiona cu o mai mare ușurință propriul ușor / mediu / greu.
E bine să știi că acest grad este dat de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt: timpul de parcurgere, diferența de nivel și gradul de antrenament al călătorului.
Traseu ușor / Grad de dificultate scăzut = de regulă e un traseu relativ scurt ca timp (3-6h) și cu o diferență de nivel între 300 și 600m. Poate fi parcurs, în principiu, de oricine are încălțări de drumeție și nu sandale în stil grecesc 😅
Traseu mediu = durează între 4 și 8h, la 500-1000m diferență de nivel și cere o condiție fizică bună. Prin bună a se înțelege că ai ajuns măcar odată la Cabana Omu’ și nu te-ai plâns de durere de ficat, genunchi sau dificultăți de respirație. 😋
Traseu dificil / Grad mare de dificultate = undeva între 800 și 1500m diferență de nivel și durată între 5 și 9h, pentru care ai nevoie de o condiție fizică foarte bună, care să reziste unui efort susținut. 😬
Acum sigur te întrebi: ok, dar cum știu dacă 6h pentru mine înseamnă tot 6h și pentru cineva la treia-patra drumeție?
Și în spatele conceptului de timpi / durată traseu e o matematică simplă și deja foarte cunoscută:
- pe teren aproximativ plat se parcurg, în medie, cam 4 km într-o oră (într-un ritm obișnuit, mediu);
- pentru fiecare 350m diferență de nivel în urcare pe o potecă amenajată ai nevoie de 1h, iar dacă poteca e neamenajată sau nefrecventată de alții înaintea ta, ai nevoie de 1h pentru fiecare 250m diferență de nivel;
- la coborâre, ai nevoie de 1h la fiecare 450m diferență de nivel pe potecă amenajată. Pe potecă neamenajată, ai nevoie de 1h la fiecare 400m diferență de nivel.
Ce-i drept, de cele mai multe ori anatomia sau meteorologia bat matematica, iar timpul poate varia în funcție de condiția fizică a călătorului sau de condițiile meteo.
Oricum ar fi, e bine să-ți faci o idee în avans despre traseul pe care te aventurezi și să te cunoști foarte bine din punct de vedere rezistență. Apoi, să-ți trăiești aventura progresiv. Frumusețea constă în pași mărunți dar conștienți, prezenți, atenți la fiecare lecție pe care maestrul munte o predă cu înzestrare pe limba fiecăruia dintre noi. ❤️
PS: mai jos sunt câteva imagini cu scop exemplificativ pentru informațiile de mai sus… Bine, fie! Sunt și cu scopul să vă arătăm prin ce locuri minunate am mai fost și să vă facem poftă de natură, de munte, de aventură X2!
PS 2: Ne găsești și pe Insta 😊